Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 18.11. - 22.11.2019r.
Poniedziałek 18.11.
ŚNIADANIE- zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi 200ml/15g, chleb mieszany 30g z masłem, polędwicą z indyka 20g i ogórkiem
II śniadanie- pół banana
OBIAD -         Zupa kukurydziana na kurczaku z ryżem i natką 200ml (seler, śmietana)
                        Eskalopki z piersi kurczaka 60g z duszonymi pomidorami ze świeżymi ziołami 70g, kasza perłowa 100g (jęczmień), kompot 200ml
PODWIECZOREK- domowy budyń śmietankowy (mleko, żółtka jaj, śmietanka) 120ml, biszkopty (mąka pszenna, jaja)











Wtorek 19.11.
ŚNIADANIE- kajzerka 30g z masłem, pastą szynkową (serek śmietankowy) z ajvarem 20g, papryką, herbatka z dzikiej róży 200ml
II śniadanie- jabłko
OBIAD-        Zupa z czerwonej soczewicy z grzankami i natką 200ml (seler, masło, śmietana, pszenica)               
                      Sznycelki z mieszanego mięsa z koperkiem z pieca 60g (jaja, bułka żytnia),
 ziemniaczki 100g,warzywa na parze (fasolka szparagowa, marchewka, kalafior) 60g, kompot 200ml
PODWIECZOREK- ciasto ucierane z gruszkami  (mąka pszenna,  jaja), koktajl na kefirze bananowo-malinowy 100ml   










Środa 20.11.
ŚNIADANIE-  chleb królewski (pszenno-żytni z siemieniem lnianym, słonecznikiem i płatkami owsianymi) 30g z masłem, żółtym serem salami 10g, szynką konserwową 15g i pomidorem, herbatka z cytryną 200ml
II śniadanie- mandarynka
OBIAD-        Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniaczkami 250ml (seler,  śmietana)       
                      Kluseczki leniwe 120g (twaróg, jaja, mąka pszenna) z konfiturą z owoców leśnych 30g, kompot 200ml
PODWIECZOREK- chleb góralski 30g z masłem, domowym pasztetem z kurczaka i warzyw (cukinia, jaja, bułka tarta) 20g i ogórkiem kiszonym, herbatka malinowa









 



Czwartek 21.11.
ŚNIADANIE-zupa mleczna z płatkami z pszenicy z miodem 200ml/20g, chleb graham 30g z masłem, kiełbasą szynkową 20g i ogórkiem
II śniadanie- pół banana, chrupki kukurydziane
OBIAD-       Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną i koperkiem 200ml (seler, masło, śmietana)
                     Jesienny gulasz z dynią, piersią indyczą, papryką i czerwoną fasolką z natką 100g, makaron świderki 100g (pszenica), kompot 200ml
PODWIECZOREK- naleśniki biszkoptowe na mleku (jaja, mąka pszenna), mus z pieczonych jabłek i gruszki 30g          











                
Piątek  22.11.
ŚNIADANIE- kajzerka 30g z masłem, pastą z serka śmietankowego i makreli ze szczypiorkiem 20g i pomidorem, herbatka z cytryną 200ml
II śniadanie- gruszka
OBIAD-      Rosołek z makaronem i natką 200ml (seler, pszenica, kurczak, indyk)
                    Kotleciki jajeczne ze słonecznikiem i ziołami z pieca 60g (jaja, bułka tarta), ziemniaczki 100g, surówka coleslaw z kapusty białej, kapusty włoskiej i marchewki (śmietana, majonez) 60g, kompot 200ml
PODWIECZOREK- chleb zbójnicki z soją 30g z masłem, szynką z piersi kurcząt 20g, sałatą i papryką, herbatka z maliną i pigwą