Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 20.01. - 24.01.2020r.
Poniedziałek 20.01.
ŚNIADANIE-Chleb graham [mąka -gluten](30 g), twarożek z truskawkami [ser twarogowy- mleko](50g), herbata (200 ml)
II śniadanie-Jabłko (120g)
OBIAD-Żurek z ziemniakami [włoszczyzna, ziemniaki, zakwas żurku- gluten,, śmietana z mleka, seler] (250g)
Risotto z warzywami [ryż, marchew, groszek zielony, cebula, papryka] (160g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-Deserek jogurtowy z płatkami owsiano - kukurydzianymi i melonem [płatki owsiane- gluten, melon, jogurt -mleko] (80/20/30g)



 
Wtorek 21.01.
ŚNIADANIE-Chleb krakowski [mąka pszenna- gluten], masło [mleko] (5g), ser żółty [mleko](12g),ogórek kiszony, herbata (200 ml)
II śniadanie- Banan (120g)
OBIAD-      Rosół z makaronem [włoszczyzna, wywar mięsny, makaron- gluten, jaja, seler] (250g)
Grillowany filet z kurczaka [kurczak, olej, przyprawy] (70g), ziemniaki [masło-mleko, mleko] (150g), duszona marchew z groszkiem [masło -mleko] (70g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK- Chleb słonecznikowy [słonecznik, mąka pszenna- gluten] (30g), dip twarożkowy (30g), marchew do chrupania , herbata (200 ml)







Środa 22.01.
ŚNIADANIE- płatki kukurydziane z mlekiem (30g/200 ml), chleb pszenno- żytni [mąka pszenna- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), ogórek zielony; herbata (200 ml)
II śniadanie- Mandarynka (120 g)
OBIAD-       Krupnik [włoszczyzna, ziemniaki, kasza jęczmienna - gluten, seler, śmietana - mleko] (250g)
Pierogi z serem i polewą jogurtowo -truskawkową [mleko, gluten, jaja] (180g/30g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK- Chleb krakowski [mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g), szynka drobiowa (12g), papryka, herbata owocowa(200 ml)








Czwartek 23.01.
ŚNIADANIE- Sandwiche z żółtym serem (chleb graham [mąka pszenna- gluten], masło [mleko] (5g),  ser żółty [mleko](12g), ogórek kiszony), herbata (200 ml)
II śniadanie- Jabłko (120g)
OBIAD-   Zupa solferino z ziemniakami [włoszczyzna, ziemniaki, groszek zielony, konc. pomidorowy, śmietana z mleka, seler] (250g)
Pulpety drobiowe w sosie śmietanowo- koperkowym [drób, śmietana -mleko, jajka, mąka - gluten] (120g), kasza gryczana [gluten] (150 g), surówka z czerwonej kapusty (70g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK- Kisiel owocowy z tartym jabłkiem (150g), wafle ryżowe (12g), herbata (200 ml)



 




Piątek 24.01.
ŚNIADANIE- Chleb słonecznikowy [słonecznik, mąka pszenna- gluten] (30g), masło [mleko] (5g), jajko (30g), rzodkiewka, herbata (200 ml)
II śniadanie- Pomarańcza (120g)
OBIAD-     Zupa kalafiorowa z ryżem [włoszczyzna, kalafior, śmietana z mleka, seler] (250g)
Makaron penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym [pomidory, cebula, mąka – gluten, ryby] (110g/60g/80g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK- ciasto murzynek [mąka - gluten, jaja, mleko, kakao] (50g); herbata owocowa (200 ml)