Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 21.10. - 25.10.2019r.
Poniedziałek 21.10.
ŚNIADANIE- zupa mleczna z płatkami pełnoziarnistymi 200ml/15g, chleb mieszany 30g z masłem, polędwicą sopocką 20g i papryką
II śniadanie-pół banana, chrupki kukurydziane                                                                                                          
OBIAD-        Zupa kalafiorowa z kaszą perłową i koperkiem 200ml (seler, masło, śmietana,
jęczmień
)                                                                                                                                        
Makaron spaghetti 100g (pszenica) po bolońsku z sosem z mieszanego mięsa, pomidorów i warzyw ze świeżą bazylią 100g,
kompot 200ml                                                                                                       
PODWIECZOREK- deserek brzoskwiniowy 80g ( brzoskwinie, serek homogen., serek śmietankowy, galaretka), wafle ryżowe










Wtorek 22.10.
ŚNIADANIE- chleb żytni góralski 30g z serkiem śmietankowym 10g, szynką miodową 20g, rzodkiewką i ogórkiem, herbatka z cytryną 200ml
II śniadanie- gruszka                                                                                                                       
OBIAD-          Zupa z pieczonej papryki z kluseczkami200ml (seler, masło, śmietana, pszenica)                                                                                   
Burgery z piersi i udek z indyka 60g (pomidory, dymka, bułka tarta), ziemniaczki 100g, zielony groszek z marchewką na parze z masełkiem 70g, kompot 250ml                                                                                         
PODWIECZOREK- domowy kisiel z pieczonych jabłek z cynamonem i kardamonem 120ml, biszkopty (mąka pszenna, jaja








Środa 23.10.
ŚNIADANIE-  kajzerka 30g z masłem, żółtym serem 20g, rukolą i pomidorem, herbatka z cytryną2 00ml
II śniadanie- banan                                                                                                                              
OBIAD    - Zupa fasolowa z kiełbaską wieprz. i ziemniaczkami 200ml (seler)                                                                    
Naleśnik z białym serkiem z domową konfiturą ze śliwek (mąka pszenna, jaja,mleko, twaróg), kompot200ml                       
PODWIECZOREK- chleb góralski 30g z masłem, szynką z pieczonego schabu 20g, papryką i ogórkiem kiszonym, sok z tłoczonych jabłek i malin 100ml








 



Czwartek 24.10.
ŚNIADANIE- kaszka kukurydziana na mleku z miodem i cynamonem 150ml, chleb graham 30g z masłem, kiełbasą szynkową 20g i ogórkiem, herbatka
II śniadanie- jabłko                                                                                                                            
OBIAD-      Zupa koperkowa z ziemniaczkami 200ml(seler, masło, śmietana)                                                
Jesienna potrawka z piersią kurczaka, dynią, pomidorami i kolorową papryką (śmietana) 100ml, kasza bulgur 80g (pszenica), kompot 200ml                                                                                                     
PODWIECZOREK- placek piernikowy z czarną porzeczką (mąka pszenna, jaja, kakao, mleko), koktajl bananowy na maślance 100ml  












                
Piątek  25.10.
ŚNIADANIE- kajzerka 30g z masłem, pastą z twarożku i rzodkiewki 25g (jogurt, śmietana) z kiełkami, herbatka z owoców leśnych 200ml
II śniadanie- mandarynka                                                                                                                    
OBIAD  -   Zupa krem z cukinii z grzankami 200ml (seler, masło, śmietana, pszenica)                                                                                    
Kotlet rybny z miruny( jaja, mąka, bułka tarta) z pieca 60g, ziemniaczki 100g, surówka z selera, marchewki i jabłka z natką 60g, kompot 200ml               
PODWIECZOREK- chleb zbójnicki z soją 30g z masłem, szynką z piersi kurcząt 20g i pomidorem, herbatka z pigwą i maliną