Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 05.08. - 16.08.2019r.
Poniedziałek 05.08.
ŚNIADANIE- zupa mleczna z płatkami zbożowymi 200ml/20g, chleb mieszany 30g z masłem 5g, polędwicą miodową 20g i ogórkiem
II śniadanie- pół banana
OBIAD          Zupa jarzynowa z łazankami 250ml (seler, masło, śmietana, pszenica)
                      Chilli con carne (bez chilli) z mieszanego mięsa (wołowe, z łopatki) pomidorów, papryki, fasolki czerwonej i świeżej kolendry 100g, kaszka perłowa z natką 100g (jęczmień), kompot 200ml
PODWIECZOREK- ryż długoziarnisty na mleku z wanilią 100g, mus z pieczonego jabłka 50g



 
Wtorek 06.08.
ŚNIADANIE- chleb góralski 50g z masłem, szynką z pieczonego schabu 20g i ogórkiem małosolnym, herbatka z cytryną 200ml
II śniadanie- jabłko
OBIAD-          Zupa z soczewicy z kluseczkami z natką 250ml ( seler, masło, śmietana, pszenica)
                        Siekane kotleciki drobiowe z żółtym serem i kukurydzą z pieca 80g (pierś kury, jaja, mąka), ziemniaczki 100g, surówka z marchewki i jabłka 70g, kompot 200ml
PODWIECZOREK- domowe ciastka owsiane z żurawiną i kokosem (płatki owsiane, mąka owsiana, jaja), koktajl na maślance z owocami leśnymi 100ml




Środa 07.08.
ŚNIADANIE- kajzerka 50g z masłem 5g, szynką z piersi kurczaka 20g, rukolą i pomidorem, herbata z dzikiej róży 200ml           
II śniadanie- nektarynka                                                                 
OBIAD-           Barszcz biały z ziemniaczkami, jajkiem i natką 250ml (seler, śmietana, masło, jaja, zakwas żytni)       
Makaron spaghetti 100g (pszenica), polewa z serka śmietankowego i śmietanki z wanilią z malinami i jagodami 70g, kompot 200ml
PODWIECZOREK- chleb zbójnicki z soją 30g z masłem, szynką konserwową 15g, żółtym serem 10g i papryką, sok z tłoczonych jabłek i malin 100ml





Czwartek 08.08.
ŚNIADANIE- zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 200ml/20g, chleb graham 30g z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem i ogórkiem  20g
II śniadanie- śliwki
OBIAD-     Zupa krem z zielonego groszku z miętą z grzankami 250ml (seler, masło, śmietana, pszenica)     
                  Bitki schabowe 70g (mąka pszenna pełnoziar.) duszone w młodej kapuście z koperkiem i pomidorami 80g, ziemniaczki 100g, kompot 200ml
PODWIECZOREK- galaretka jogurtowa malinowo-truskawkowa ze świeżymi malinami 120g, wafle ryżowe

 


Piątek 09.08.
ŚNIADANIE- kajzerka 50g z masłem, pastą z twarożku (jogurt, śmietana) i rzodkiewki 20g, kiełki, herbatka żurawinowa 200ml
II śniadanie- arbuz
OBIAD  -   Zupa z pieczonej papryki z zacierkami i natką 250ml (seler, masło, śmietana, pszenica)
                   Paluszki z filetów ryb (mintaj, dorsz, bułka tarta) 80g, ziemniaczki z masłem i koperkiem 100g, surówka z selera z rodzynkami i słonecznikiem 80g (śmietana), kompot 200ml  
PODWIECZOREK- sałatka z makaronu ryżowego (pszenica) z szynką wiejską, żółtym serem, rzodkiewką i rukolą1 40g





Poniedziałek 12.08.
ŚNIADANIE- chleb mieszany 50g z masłem, kiełbasą szynkową 20g, pomidorem i szczypiorkiem, herbatka z owoców leśnych 200ml
II śniadanie- jabłko
OBIAD-        Zupa z białych warzyw z kluseczkami 250ml  (seler, masło, śmietana, pszenica)
                      Pierś kurczaka na parze70g z sosem ze świeżych pomidorów z młodym czosnkiem i bazylią 80g, kaszka kus kus (pszenica) z natką 80g, kompot 200ml
PODWIECZOREK- domowy budyń śmietankowy na mleku (jaja, mleko, śmietanka) 120ml, wafle ryżowe




Wtorek 13.08.
ŚNIADANIE- zupa mleczna z malinową kaszką manną 150ml, chleb mieszany 30g z masłem, hummusem (pastą z cieciorki, ajvaru i papryki z oliwą i czosnkiem) 20g z papryką, herbatka       
II śniadanie- arbuz                                                             
OBIAD-       Zupa ogórkowa z ziemniaczkami 250ml  (seler, masło, śmietana )                                                                                                                                                       Pierogi z borówkami 160g (mąka pszenna), polewa śmietankowo-jogurtowa 30ml,kompot 200ml
PODWIECZOREK- chleb góralski 30g z masłem, szynką z piersi kurcząt 20g i pomidorem, domowa lemoniada z miętą 100ml




Środa 14.08.
ŚNIADANIE- kajzerka 50g z masłem, szynką wiejską 20g, ogórkiem i papryką, herbatka z cytryną 200ml
II śniadanie- pół banana
OBIAD-        Zupa pomidorowa z ryżem i natką 250ml (seler, masło, śmietana)                         
                      Pulpety z indyka, ze szpinakiem i kaszą jaglaną 2szt (jaja), ziemniaczki 100g, mizeria z koperkiem 60g (śmietana), kompot 200ml
PODWIECZOREK- naleśniki biszkoptowe (mąka pszenna, jaja,mleko), konfitura z truskawek 20g




Czwartek 15.08. ŚWIĘTO




Piątek 16.08.

ŚNIADANIE- kajzerka 50g z masłem, żółtym serem 20g i papryką, herbatka malinowo-żurawinowa 200ml
II śniadanie- arbuz
OBIAD  -       Zupa jarzynowa z makaronem 250ml (seler, masło, śmietana, pszenica)
                      Ryż paraboliczny 120g, polewa z serka śmietankowego, jogurtu, bananów i miodu 100ml, kompot 200ml
PODWIECZOREK- chleb mieszany 30g z masłem, szynką ze schabu 20g, pomidorem ze szczypiorkiem, sok naturalny tłoczony z jabłek 100ml