Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 10.06. - 14.06.2019r.
Poniedziałek 10.06.
ŚNIADANIE- zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi 200ml/20g, chleb mieszany 30g z masłem 5g, kiełbasą szynkową 20g i ogórkiem 10g 
II śniadanie- jabłko                                                                                                  
OBIAD-        Zupa brokułowa z zacierkami 250ml (seler, masło, śmietana, pszenica)                                                                   
                      Pierś indycza w sosie z cukinii, papryki, pomidorów i świeżych ziół 120g, ryż paraboliczny 100g, kompot 200ml
PODWIECZOREK- domowy budyń z wanilią na mleku (żółtka jaja) 150ml, biszkopty (mąka pszenna, jaja)



 

 

 











 
Wtorek 11.06.
ŚNIADANIE- chleb zbójnicki z soją 50g z masłem, pastą z serka śmietankowego z jajkiem 20g z pomidorem, herbatka z dzikiej róży 200ml
II śniadanie- gruszka
OBIAD-        Zupa krem z białych warzyw z grzankami czosnkowymi 250ml (seler, masło, śmietana, pszenica)     
                      Kotleciki schabowe z pieca 80g (mąka, jaja, bułka razowa), młode ziemniaczki z koperkiem 100g, surówka z młodej kapusty i ogórka (oliwa) 70g, kompot 200ml
PODWIECZOREK- ciasto z truskawkami (mąka pszenna, jaja), koktajl na kefirze z owocami leśnymi 100ml






 

 











Środa 12.06.
ŚNIADANIE- kajzerka 50g z masłem, żółtym serem 20g, pomidorem i szczypiorkiem, herbatka z cytryną 200ml
II śniadanie- arbuz
OBIAD-       Barszcz czerwony z botwinką, fasolką i ziemniaczkami 250ml (seler, masło, śmietana)
                     Leniwe pierogi ze szpinakiem (twaróg, mąka pszenna, jaja) 160g, polewa z kwaśnej śmietany 15g, kompot 200ml
PODWIECZOREK- chleb góralski 30g z masłem, polędwicą sopocką 20g, sałatą roszponką i rzodkiewką, herbatka malinowa












               





 


Czwartek 13.06.
ŚNIADANIE- platki jaglane na mleku z malinami 150ml, chleb pełnoziarnisty 30g z masłem, polędwicą z indyka 20g i pomidorem, herbatka
II śniadanie- pół banana, chrupki kukurydziane
OBIAD-     Zupa kalafiorowa z kaszą perłową i koperkiem 250ml (seler, śmietana, masło, jęczmień)     
                   Filet z piersi kurczaka, marynowany w ziołach z pieca (mąka kukurydziana) 70g, młode ziemniaczki 100g, mizeria ze śmietaną 70g, kompot 200ml
PODWIECZOREK- domowy kisiel z pieczonego jabłka z cynamonem 150ml, wafle ryżowe



 





 



 






Piątek 14.06.
ŚNIADANIE- kajzerka 50g z masłem 5g, szynką z pieczonej piersi kurcząt 20g, rzodkiewką i ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem 200ml
II śniadanie- jabłko
OBIAD-      Zupa ogórkowa z ziemniaczkami 250ml (seler, masło, śmietana)
                    Makaron świderki 100g (pszenica) w sosie ze świeżych pomidorów ze świeżą bazylią z tuńczykiem (ryba) 100g, kompot 200ml
PODWIECZOREK- racuszki kokosowe z bananami 2szt (płatki owsiane, jajka), polewa jogurtowa z miodem 20ml