Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 09.03. - 13.03.2020r.
Poniedziałek 09.03.
ŚNIADANIE-Płatki kukurydziane z mlekiem [mleko] (30g/200 ml), chleb słonecznikowy [mąka pszennagluten] (30g), masło [mleko] (5g), pomidor; herbata (200 ml)
II śniadanie-Pomarańcza (120g)
OBIAD-Barszcz czerwony z ziemniakami [włoszczyzna, buraki, koncentrat buraczany, ziemniaki, czosnek, śmietana z mleka, seler] (250g)
Risotto z kurczakiem i warzywami [kurczak, ryż, marchew, groszek zielony, cebula, papryka] (160g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK-Smoothie bananowo - truskawkowe [jogurt -mleko, mleko] (220 ml), paluch kukurydziany (6g)



 
Wtorek 10.03.
ŚNIADANIE-Sandwiche z żółtym serem (chleb graham [mąka pszenna- gluten], masło [mleko] (5g), ser żółty [mleko](12g), papryka), herbata (200 ml)
II śniadanie-Jabłko (120g)
OBIAD-    Zupa jarzynowa z zacierką [włoszczyzna, brokuły, kalafior, śmietana - mleko, seler, zacierka - jajka, mąka pszenna-gluten] (250g)
Stripsy z kurczaka z ketchupem [ketchup domowy, kurczak, olej, przyprawy, płatki kukurydziane, mąka – gluten, jaja] (70g), ziemniaki puree [masło-mleko, mleko] (150 g), surówka z selera i jabłka [seler, jabłko, jogurt- mleko] (70g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK- Sok marchewkowo - pomarańczowy (250 ml), biszkopty [mąka -gluten, jaja]







Środa 11.03.
ŚNIADANIE- Chleb krakowski [mąka pszenna- gluten], masło [mleko] (5g), kremowy pasztet drobiowy [gluten, jaja, śmietana - mleko,] (30g), ogórek kiszony, kawa zbożowa [mleko] (200 ml)
II śniadanie- Banan (120g)
OBIAD-     Krem z zielonego groszku z grzankami [zielony groszek, seler, mąka - gluten, włoszczyzna, ziemniaki] (250 g)
Pierogi z serem i masełkiem [mleko, gluten, jaja] (180g/30g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK- Weka [mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g), hummus z pieczoną papryką (20g), herbata owocowa (200 ml)







Czwartek 12.03.
ŚNIADANIE- Chleb pszenno- żytni [mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g), kiełbasa szynkowa (12g), pomidor, herbata (200 ml)
II śniadanie- Jabłko (120g)
OBIAD- Zupa pomidorowa z ryżem [włoszczyzna, konc. pomidorowy, ryż, śmietana z mleka, seler] (250g)
Bitka drobiowa w sosie koperkowym [koperek, drób, mąka -gluten ,przyprawy, śmietana - mleko] (80g), ziemniaki [masło-mleko, mleko] (150g), duszona marchewka [masło -mleko] (70g),
kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK- Panna cotta z polewą truskawkowo- porzeczkową [mleko, żelatyna, cukier, truskawki, porzeczki] (60g/10g)


 




Piątek 13.03.
ŚNIADANIE- Bułeczka pszenna [mąka - gluten] (30 g), masło [mleko] (5g),pasta rybna [twarożek -mleko, ryba] (40g), rzodkiewka, herbata (200 ml)
II śniadanie- Kiwi (120g)
OBIAD-   Zalewajka z ziemniakami [włoszczyzna, ziemniaki, zakwas żurku - gluten, seler] (250g)
Spaghetti neapolitańskie z tartym serem [pulpa pomidorowa, makaron- gluten, jajka, cebula, ser żółtymleko] (130/80/8g), kompot/woda (200 ml)
PODWIECZOREK- Ślimaczki z nadzieniem twarożkowo warzywnym [gluten, serek- mleko, papryka, szpinak, feta -mleko] (50g), herbata (200 ml)