Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 21.10. - 25.10.2019r.
Poniedziałek 21.10.
ŚNIADANIE- zupa mleczna z płatkami pełnoziarnistymi 200ml/20g, chleb mieszany 30g z masłem, polędwicą sopocką 20g i papryką
II śniadanie-pół banana, chrupki kukurydziane                                                                                                          
OBIAD-        Zupa kalafiorowa z kaszą perłową i koperkiem 250ml (seler, masło, śmietana, jęczmień)                                                                                                                                        
Makaron spaghetti 100g (pszenica) po bolońsku z sosem z mieszanego mięsa, pomidorów i warzyw ze świeżą bazylią 100g, kompot 200ml                                                                                                       
PODWIECZOREK - deserek brzoskwiniowy 100g ( brzoskwinie, serek homogen., serek śmietankowy, galaretka), wafle ryżowe






 
Wtorek 22.10.
ŚNIADANIE- chleb żytni góralski 50g z serkiem śmietankowym 10g, szynką miodową 20g, rzodkiewką i ogórkiem, herbatka z cytryną 200ml
II śniadanie- gruszka                                                                                                                       
OBIAD-          Zupa z pieczonej papryki z kluseczkami 250ml (seler, masło, śmietana, pszenica)               
Burgery z piersi i udek z indyka 80g ( pomidory, dymka, bułka tarta), ziemniaczki 100g, zielony groszek z marchewką na parze z masełkiem 80g, kompot 250ml                                                                                         
PODWIECZOREK- domowy kisiel z pieczonych jabłek z cynamonem i kardamonem 150ml, biszkopty (mąka pszenna, jaja




Środa 23.10.
ŚNIADANIE-  kajzerka 50g z masłem, żółtym serem 20g, rukolą i pomidorem, herbatka z cytryną 200ml
II śniadanie-banan                                                                                                                             
OBIAD    - Zupa fasolowa z kiełbaską wieprz. i ziemniaczkami 250ml (seler)                                                                    
Naleśnik z białym serkiem, naleśnik z domową konfiturą ze śliwek (mąka pszenna, jaja,mleko, twaróg), kompot 200ml  
PODWIECZOREK-chleb góralski 30g z masłem, szynką z pieczonego schabu 20g, papryką i ogórkiem kiszonym, sok z tłoczonych jabłek i malin 100ml










Czwartek 24.10.
ŚNIADANIE-kaszka kukurydziana na mleku z miodem i cynamonem 150ml, chleb graham 30g z masłem, kiełbasą szynkową 20g i ogórkiem, herbatka
II śniadanie- jabłko                                                                                                                            
OBIAD-      Zupa koperkowa z ziemniaczkami 250ml (seler, masło, śmietana)                                               
Jesienna potrawka z piersią kurczaka, dynią, pomidorami i kolorową papryką (śmietana) 120ml, kasza bulgur 100g (pszenica), kompot 200ml                                                                                                     
PODWIECZOREK- placek piernikowy z czarną porzeczką (mąka pszenna, jaja, kakao, mleko), koktajl bananowy na maślance 100ml  



 




Piątek 25.10.
ŚNIADANIE- kajzerka 50g z masłem, pastą z twarożku i rzodkiewki 25g (jogurt, śmietana) z kiełkami, herbatka z owoców leśnych 200ml
II śniadanie- mandarynka                                                                                                                    
OBIAD  -   Zupa krem z cukinii z grzankami 250ml (seler, masło, śmietana, pszenica)                                                                                    
Kotlet rybny z miruny 80g ( jaja, mąka, bułka tarta)z pieca 80g, ziemniaczki 100g, surówka z selera, marchewki i jabłka z natką 80g, kompot 200ml     
PODWIECZOREK-chleb zbójnicki z soją 30g z masłem, szynką z piersi kurcząt 20g i pomidorem, herbatka z pigwą i maliną